Geluidsinstallatie en lezingenreeks in het Terschellingse woud
13 tot 22 juni 2014, Tigerbos op Terschelling, Oerol Festival.
Kunstenaar Alexandra Duvekot en sonoloog Jillis Kruk maken het geluid van bomen hoorbaar. Bezoekers ervaren tussen de bomen en in het bunker-laboratorium Plantaris de plantenwereld zoals hij echt is: een wereld vol persoonlijkheden, liefdes, behoeften en intrige. Een ontmoeting tussen kunst, geluid en wetenschap.
Naast de geluidsinstallatie en bunkertentoonstelling, zijn er dagelijks lezingen in het bos. Duvekot vertaalt het onderzoek naar De Hartslag van een Bos op poëtische en filosofische wijze naar een reis in beeld en geluid, en elke dag vertelt een andere wetenschapper over zijn relatie met het bos. Van het zuchten van het Tigerbos tot de woeste, stille oorlogen die in het bos worden gevoerd: onderzoekers geven de bossen bloot.
Lezing programma:
Opening Vrijdag 14 juni om 11:00
Eddy Moors
“Bomen vervullen veel verschillende functies. Soms heel direct voelbaar of zichtbaar voor jou als persoon, soms heel indirect en moeilijker waar te nemen.”
Eddy Moors geeft een presentatie over de indirecte functies van bomen in de water- en koolstofcyclus. Daarbij laat hij zien hoe de ademhaling van bomen reageert op seizoensveranderingen en hoe het bos een bijdrage levert aan ons welbevinden.
Zaterdag 14 juni om 15:00
Bart Kruijt
“Amazonebossen zijn geen longen van de wereld, maar wat dan wel? Kunnen ze tegen een stootje?”
Er wordt wel gezegd, dat bossen de longen van de wereld zijn. En dan vooral de tropische regenwouden. Als wetenschapper vindt Bart Kruijt dat een heel verkeerde vergelijking. In zijn lezing legt hij uit waarom.
Zondag 15 juni om 15:00
Jan Elbers
“Wat is een sonische anemometer?”
Jan Elbers meet al twintig jaar de ademhaling van hetzelfde bos op de Veluwe. Voor De Hartslag van een Bos is hij naar Terschelling afgereisd en heeft het ‘zuchten’ van het Tigerbos vastgelegd. In een interview zal hij zijn meetinstrumenten aan ons tonen.
Maandag 16 juni om 15:00
Kris van Kloosteren
“De tijd heeft een vreemd effect. Het ene moment vervliegt hij, terwijl het volgende moment de tijdsbeleving voelt als een worsteling door een stroperige massa.”
De tijd voor planten werkt op een andere schaal. In zijn lezing onderzoekt Kris van Kloosteren het geheim van de traagheid van de plant.
Dinsdag 17 juni om 15:00
Corlijn de Groot
“Het bos is geen lieflijk paradijs maar een slagveld.”
Het bos is een plek waar mensen naar toe gaan om tot rust te komen. Maar de inwoners van het bos hebben geen moment rust. Er is constante strijd gaande tussen plantensoorten om voedsel, water en zonlicht. Niks menselijks is een plant vreemd.
Woensdag 18 juni om 15:00
Noor Nuyten
“It’s getting dark while the battery of your watch is dying.”
Kunstenaar Noor Nuyten geeft een lezing in het pikke donker; in de bunker onder het Tigerbos.
Donderdag 19 juni om 11:30
Peter van Tienderen
“Wat ziet de kunstenaar als zij een bos bekijkt en wat ziet de bioloog?”
Wat denk jij wat de boom waarneemt van ons? En hoe reageert de boom? Dit is een tweegesprek tussen de hersenhelften, de bioloog en de kunstenaar.
Vrijdag 20 juni om 15:00
Joris Blankena
“Een doorsnee week uit het leven van een boswachter in de 21ste eeuw”
Boswachter en boomchirurg Joris Blankena woont op Terschelling. Hij kent het Tigerbos op zijn duimpje en vertelt over zijn dagelijkse ervaringen als boswachter.
Zaterdag 21 juni om 15:00
Bertus Tulleners
“Je hoeft geen Irene te heten om te luisteren naar planten. Je hoeft zelfs niet naar echte planten te luisteren om te luisteren naar een plant. Althans volgens Belbin ben ook ik een plant.”
Luisteren naar een bos. Luisteren in een bos. Luisteren buiten een bos. Luisteren naar signalen waar je normaal niet naar luistert. In deze lezing zullen wij stilstaan bij het luisteren onder bezielde leiding van wetenschapper Bertus Tulleners.
Zondag 22 juni om 15:00
Huib Sneep
“Bomen hebben lichaamstaal en er zijn profiteurs, weldoeners en opruimers in het bos actief.”
Bomen hebben allerlei relaties met andere wezens die in het bos leven. Denk hierbij niet alleen aan konijnen of reeën, maar vooral aan de miljoenen organismen die rond de wortels onzichtbaar hun werk doen. Een waarschuwing is op zijn plaats: na deze lezing zal je nooit meer door het bos lopen als voorheen. Een nieuwe wereld heeft zich geopend.