nl

DOGtime Beeldende Kunst deeltijd

DOGtime, de deeltijdopleiding van de Gerrit Rietveld Academie, heeft twee afstudeerrichtingen; Beeldende Kunst en IDUM. De studierichting DOGtime Beeldende Kunst richt zich op het ontwikkelen van het beeldend vermogen van de student, waarbij het denken en handelen als beeldend kunstenaar voorop staat. De studierichting leidt op tot autonoom beeldend kunstenaar. Gedurende de opleiding word je professioneel onderwezen en begeleid door specialisten, kunstenaars en theoretici afkomstig uit verschillende kunstdisciplines. Na het afronden van deze studierichting mag je de titel Bachelor of Fine Arts and Design (BFA + BDes) voeren.

DOGtime Beeldende Kunst richt zich op het adviseren en begeleiden van door studenten ontwikkelde concepten en mediavoorkeuren. Het verder ontwikkelen van het technisch, beeldend en conceptueel vermogen van de student en het ontwikkelen van een ‘autonoom portfolio’, waarbij het denken en handelen als beeldend kunstenaar inzichtelijk wordt gemaakt, staat in de opleiding centraal. Tijdens de opleiding DOGtime Beeldende Kunst kan je gebruik maken van zowel oude als nieuwe media, variërend van schilderen tot video. Docenten geven individuele opdrachten. Je kunt je ook aansluiten bij verschillende kortere of langdurige projecten.

Onderwijsaanbod

Schilderen, Video, Mixed media, Ruimtelijke werken, Installaties, Performances, Autonoom Portfolio, Time Based Arts, Presentatie.

Projecten

Studenten van DOGtime Beeldende Kunst organiseren geregeld groepstentoonstellingen. Ook vindt er ieder jaar een excursie plaats naar een belangrijk kunstcentrum buiten Europa. Reizen in het verleden gingen naar New York, Beijing, Rio de Janeiro, Mexico City, Dubai en Singapore. In 2014 gaat de DOGtime reis naar Kaapstad. Ook bezoeken aan musea en galeries vormen een vast onderdeel van het onderwijsaanbod. Daarnaast werkt DOGtime mee aan alle academiebrede projecten zoals de jaarlijks terugkerende Open Dag, Eindexamenexpositie en Rietveld UnCut.

'Dutch Curating' platform
2014-04-02 20:59:35
Call for submission (in Dutch)…

Black box of nothingness
2014-09-19 18:39:38

Dogtime expositie Si.Si.Spex
Lees meer

Uitnodiging Dogtime Examen 2011
Lees meer

Vincka Struben – DOGtime Beeldende Kunst 2014

Sander ter Steege – DOGtime Beeldende Kunst 2014

Sara Platon – DOGtime Beeldende Kunst 2009

Opbouw van de studie

Eerste vakjaar

Je richt je hierin met name op het ontwikkelen van concepten en mediavoorkeuren, het verder ontwikkelen van je technische en beeldende vermogen en het ontwikkelen van een autonome portfolio.

Tweede vakjaar

In dit jaar is het verplicht je autonome portfolio af te ronden en een artist's statement te schrijven. Ook wordt een start gemaakt met het schrijven van de scriptie.

Derde vakjaar

Dit jaar is je eindexamenjaar. Naast het ontwikkelen van het eigen werk, staat dit jaar de eindexamenscriptie centraal. Je krijgt intensieve individuele begeleiding. Tijdens dit jaar staat ook een excursie naar het buitenland op het programma.

Theorie

Tijdens DOGtime Beeldende Kunst dient het theorieaanbod als specialistische aanvulling op het gedane onderzoek. Het bezoeken van belangrijke tentoonstellingen en het ontwikkelen van een artist's statement is verplicht. Het bezoeken van lezingen van het Studium Generale is facultatief. Het Studium Generale biedt een algemeen theoretisch kader handelend over actuele thema's in de hedendaagse internationale kunstwereld. Het Studium Generale trekt prominente sprekers uit binnen en buitenland aan om lezingen te verzorgen. Voor meer informatie zie Studium Generale

Stages en uitwisselingen

Stages en uitwisselingen zijn geen onderdeel van de opleiding DOGtime Beeldende Kunst, maar in overleg met de coördinatoren zijn er voor sommige studenten wel mogelijkheden.

Studenten 1e jaar (DOGtime 3 BK)

Agata Szubrycht
Craig Borthwick
Hanneke ter Horst
Leonie Kuipers
Marcin Kaminski
Marco Wessels
Marius van Zandwijk
Nina Gierasimczuk
Noé Lopez de Miguel
Pieter Meijers
Saulius Nuobaras
Simon Keizer
Thom van Rijckevorsel
Urs Moore

Studenten 2e jaar (DOGtime 4 BK)

Babette Bervoets
Brigitte Brock
Charlotte Ritto
Dominique Zwartelé
Fleur Batenburg
Rosalie Gorter
Søren Andersen
Tiki Tangelder

Studenten 3e jaar (DOgtime 5 BK)

Eliisa Sorsa
Hilde Viëtor
Marloes Verburgt
Ralph Roosen
Russell Joyce