nl

Online

Audio Visueel Archief

Op de Gerrit Rietveld Academie worden jaarlijks heel veel unieke films en video's gemaakt. Deze worden sinds 1970 in de kelder van de academie achtergelaten en bewaard. Soms vergeten films van succesvol geworden kunstenaars. Maar ook video klassiekers van onbekende studenten. Vaak uniek materiaal wat nooit eerder vertoond werd.

De Gerrit Rietveld Academie is van mening dat deze audio-visuele kunstwerken juist openbaar en toegankelijk gemaakt moeten worden. De afgelopen jaren werd al het bewaarde materiaal bekeken en genoteerd. De rauwe data is nu allemaal op deze website te vinden. Daarnaast koos een selectiecommissie zorgvuldig een aantal werken uit die ook bekeken kunnen worden.

De selectie van het archief gebeurde op basis van de volgende criteria:

- tijdens Rietveld Academie studieperiode gemaakt

- alleen autonome AV kunstwerken (geen documentatie, lezingen en interviews)

- uniek en origineel in concept en vorm

- exemplaries voor periode, zeitgeist, techniek en stijl

- exemplaries voor de Gerrit Rietveld Academie

- technische kwaliteit

Dit resulteerde in een belangrijk digitaal overzicht van 40 jaar Rietveld Academie in bewegend beeld. Het digitale archief is echter nooit af. Regelmatig duiken er meer werken uit het verleden op en ieder jaar worden er veel nieuwe films en video's geproduceerd. Die zullen in de toekomst aan dit levende archief worden toegevoegd.

De Gerrit Rietveld Academie heeft met de grootst mogelijke zorgvuldigheid aan dit archief gewerkt. Desondanks accepteert de Gerrit Rietveld Academie geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van eventuele onjuistheden of ontbrekende informatie. Het archief is een selectie uit het werk van studenten en pretendeert geen volledigheid. Eventuele aanvullingen of correcties ten aanzien van het in het archief opgenomen materiaal kunnen worden gemeld bij:

Technische realisatie & support door LIMA.

┬ę Gerrit Rietveld Academie 2013

Audio Visueel Archief Online
Lees meer