nl

Mode

Op de Rietveld Academie benaderen we mode op een open en experimentele manier. We houden ons bezig met mode in relatie tot het lichaam, we zoeken de grenzen op en zijn niet bang om die grenzen over te steken. Je wordt opgeleid tot onafhankelijk ontwerper – visionair, maar ook met de blik op het nu. In ons verplichte curriculum komt het ontwerpvocabulaire op alle niveaus aan bod: theorie, communicatie, creativiteit, technische vaardigheid en visualisatie. Je wordt voorbereid op een modecarrière in een context die past bij jouw individuele talent en belangstelling. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Art & Design (BA) voeren.

De Modeafdeling heeft haar eigen werkplaatsen (mode en textiel) en biedt ook de mogelijkheid een groot aantal gezamenlijke werkplaatsen te gebruiken, een mogelijkheid waarvan we graag gebruikmaken.

We werken in onze projecten en presentaties vaak samen met andere afdelingen. Grafisch Ontwerp, Fotografie, Architectonisch Ontwerp, designLAB en Audiovisueel zijn enkele van onze frequente en/of potentiële partners. In de loop van je studie heb je ook allerlei mogelijkheden buiten de muren van de Rietveld: je kunt meegaan met excursies in binnen- en buitenland, tentoonstellingen, seminars en beurzen bezoeken, meedoen aan concoursen en samenwerken met andere instellingen en bedrijven. Onze afdeling heeft een internationaal karakter, zowel qua studenten als qua docenten. Er zijn ongeveer evenveel Nederlandse als buitenlandse studenten. Veel studenten komen bij de Modeafdeling na het Basisjaar van de Rietveld Academie. Er is ook een groep studenten die bij de Modeafdeling komen nadat ze elders een creatieve studie hebben gevolgd. De leeftijd van onze studenten varieert van begin twintig tot midden dertig, zodat er een dynamische, creatieve, maar ook academische atmosfeer heerst. Ons docententeam bestaat uit ontwerpers en kunstenaars met uitgebreide ervaring en expertise op hun eigen terrein.

De basis van het curriculum is ontwerpen, dat in alle vakken een rol speelt. Voorafgaand aan het ontwerpproces wordt door middel van onderzoek en experimenten een nieuwsgierige en kritische houding gestimuleerd. Verschillende benaderingen van het ontwerpproces worden onderzocht, bijvoorbeeld een plastische en een conceptuele benadering. We beginnen met de basis en bieden bekende kaders aan, zodat je je de ontwerptaal eigen maakt en je conceptuele vaardigheden kunt ontwikkelen. In de loop van de studie zul je steeds onafhankelijker worden, door je eigen focus te bepalen en jezelf persoonlijke doelen te stellen.

Docenten, gastdocenten en examencommissieleden zijn allen zeer deskundig op hun vakgebied. Recente voorbeelden van gastdocenten zijn: Alistair Carr van Balenciaga, Jens Laugesen, Monique van Heist, Corne Gabriels, Bas Kosters, Ilse van Rijn, Wilma Degenkamp, Simon Ferdinando, Giene Steenman, Annesas Appel, Bas van Beek en anderen.

Onderwijsaanbod

Modevormgeving, Experimenteel ontwerp, Onderzoek en conceptontwikkeling. Textielvormgeving: zowel handmatig als digitaal. Vormgeving gebreide kleding. Uitvoering: klassieke en experimentele technieken, Patroontekenen, Mouleren en draperen, Naaitechnieken, Breimachinetechnieken, incl. CAD CAM, Bedruktechnieken, Tweedimensionale visuele communicatie / presentatie, Modetekenen, Modeltekenen Technisch tekenen: zowel handmatig als digitaal. Ontwerp en ontwikkeling van collectie, Textielontwerp/materiaalontwikkeling: alle relevante technieken, Portfolio-ontwikkeling, Afstudeerproject (onder supervisie van 3 mentoren; de examencommissie wordt gevormd door gastdocenten en externe deskundigen), Kunst- en modetheorie, Studium Generale

Opbouw van de studie

Eerste vakjaar

Nadat je het Basisjaar succesvol hebt doorlopen kom je in het eerste vakjaar terecht. Bij de afdeling Mode leer je in dat jaar de basis van het vormgeven. Je experimenteert en creëert op het lichaam vanuit abstracte, conceptuele en mode gerelateerde kaders. Je wordt geïntroduceerd in de verschillende werkplaatsen van de Rietveld Academie en leert basistechnieken zoals tekenen, moulage, patroon, textiel en realisatie techniek.

Tweede vakjaar

In het tweede vakjaar wordt de diepgang vergroot op alle gebieden: Theorie, stellingname, inhoudelijke en technische inzicht en vaardigheid. Je wordt steeds zelfstandiger in het formuleren van vraagstellingen, het relevant onderzoek doen en het vertalen daarvan naar je ontwerpprocessen. Je leert zowel 2D als 3D te presenteren tot een niveau dat je een volledige collectie kan presenteren. In het tweede jaar werkt je ook aan je portfolio.

Derde vakjaar

Het derde vakjaar staat volledig in het teken van het eindexamen. Je doet research en maakt een scriptie over een eigen gekozen onderwerp. Je ontwikkelt je portfolio. Je ontwikkelt en realiseert een volledige collectie. Je werkt mee aan show concept en presenteert je collectie tijdens het jaarlijkse modeshow van de Rietveld Academie. Je werkt mee aan expositie idee en presenteert je afstudeer project, zowel collectie, 2D presentatie als portfolio tijdens de jaarlijkse Rietveld Academie examen expositie.
Je bent zelfstandig ontwerper met volledige autonomie.

GRA Awards 2012 +27 beelden
2012-07-10 15:07:06
Winners and nominees of the GR…

RietveldTV by Jan Hoek & Duran Lantink: The Fashion Show 2016
Lees meer

Artist Jan Hoek and fashion de…

i-D over THE FASHION SHOW 2016
Lees meer

Foto's THE FASHION SHOW 2016
Lees meer

Onder leiding van Peter van Gorp experimenteren modestudenten een week lang met moulagetechnieken.
Lees meer

Fallen +5 beelden
2016-09-28 19:08:56
The Fashion Show 2016
DEFORM
2016-05-17 15:14:48
DEFORM Iris Woutera de Jong…

amidships
2016-03-03 10:57:01

Joshuah Enker – Mode 2011

Amos Tranque – Mode 2011

Jolka Wiens – Mode 2012

We werken in onze projecten en presentaties vaak samen met andere afdelingen. Grafisch ontwerpen, Fotografie, Architectuur, DesignLab en Audiovisueel zijn enkele van onze frequente en/of potentiële partners. In de loop van je studie heb je ook allerlei mogelijkheden buiten de muren van de Rietveld: je kunt meegaan met excursies in binnen- en buitenland, tentoonstellingen, seminars en beurzen bezoeken, meedoen aan concoursen en samenwerken met andere instellingen en bedrijven.

De Rietveld-modeshow is het grootste jaarlijkse project van onze afdeling. Overeenkomstig onze algemene visie experimenteren we vaak met zowel context als content, zodat dit evenement een waardig onderdeel van de Amsterdamse modeagenda is.

Fashion workshop / Mode werkplaats

Stages en uitwisseling

Stage is niet verplicht, maar behoort zeker tot de mogelijkheden. Overleg dit op tijd met je mentor. Ook uitwisselingsprogramma’s met andere academies zijn mogelijk. Dit vereist echter wel zorgvuldige planning en voorbereiding, en ook dit moet je op tijd met je mentor bespreken.

Studenten 1e vakjaar

Bodil Ouedraogo
Emma Torsteinsrud
Krystian Sokolowski
Laetitzia Campbell
Lise Andersen
Veronika Abrahamsen

Studenten 2e vakjaar

Anna Sørensen
Antonina Pawlowicz
Galatée Martin
Iana Tebiakina
Iaroslav Glazunov
Jahmuna Mcclean
Jiarong Du
Lieselot Elzinga
Nikola Cemanová
Sonia Oet
Tatiana Quard

Studenten 3e vakjaar

Boris Kollár
Chelsea Peterson
Edward Liao
Karen Huang
Line Langkjer
Miro Hämäläinen
Nathaly Vlaun
Yu Jin Jung