Fotografie
Bij de afstudeerrichting Fotografie word je opgeleid tot autonoom fotograaf. Nieuwe beeldtechnieken met gebruik van video, film en andere media worden vanuit fotografische tradities getoetst. Op de afdeling Fotografie van de Rietveld Academie maak je autonoom conceptueel werk waarin fotografie fungeert als katalysator binnen het werkproces. Nadat je deze opleiding succesvol hebt afgerond, mag je de titel Bachelor of Art & Design (BA) voeren.
See also: www.rietveldphoto.com
In de eerste fase van je studie doe je onderzoek naar de verschillende technieken in samenhang met de ontwikkeling van eigen oplossingen en visie. Er wordt aandacht besteed aan speciale technieken, zowel op het gebied van de oude als de nieuwe ontwikkelingen in de fotografie. Je persoonlijke, artistieke ontwikkeling staat voorop en tijdens de studie ontwikkel je je tot een zelf opererend, vernieuwend, conceptueel denkend fotograaf. Binnen de afdeling wordt niet één stijl of één richting onderwezen. Wat belangrijk is binnen de afdeling is het leveren van kritiek op het medium om het zo beter te kunnen begrijpen. Naast alle esthetische en technische technieken van nu leer je te denken als beeldend kunstenaar en zelfreflexief naar het medium te kijken. Klassikale discussies en beschouwingen vormen een belangrijk onderdeel van het onderwijs.
Onderwijsaanbod
Autonoom fotograferen, Visueel onderzoek, Visueel ontwerp, Beeldmanipulatie, Technische vaardigheden, Werkbesprekingen, Filosofie, Kunstgeschiedenis. Studium Generale.
Opbouw van de studie
eerste vakjaar:
In het eerste vakjaar stel je samen met je klasgenoten en docenten een canon op; een set regels waar jullie in geloven en volgens welke er gewerkt gaat worden. Dit is het begin van je artist statement die je later in je studie verder zult ontwikkelen. Er wordt vrij gewerkt. Er worden geen opdrachten gegeven, wel wordt er gewerkt binnen kaders. Naast de groepsdiscussies is er ruimte voor een individuele begeleiding.
tweede vakjaar:
Op grond van het eerder vastgestelde canon ga je posities innemen en deze verder uitwerken. Er wordt van je verwacht dat je inmiddels een zelfstandige, relevante positie kan innemen als beeldend kunstenaar. Het onderwijs heeft nog steeds een kritisch karakter naar het eigen medium. Naast de fotografie is het belangrijk andere hedendaagse kunststromingen te onderzoeken. Het programma eromheen bestaat uit het bezoeken van lezingen, tentoonstellingen en symposia die niets met fotografie te maken hebben. Op deze manier wordt je wereldbeeld verbreed.
derde vakjaar
In het derde vakjaar werk je toe naar het eindexamen en maak je je artist statement compleet in de vorm van een scriptie. Aan het eind van je eindexamenjaar presenteer je je samen met je medestudenten aan het grote publiek tijdens de jaarlijks terugkerende eindexamenexpositie.
Projecten
De afdeling Fotografie neemt regelmatig deel aan projecten binnen en buiten de academie. Daarnaast zijn er jaarlijks excursies, symposia en workshops waar alle jaren van de afdelingen aan deelnemen.
Theorie
Aan de afdeling Fotografie krijg je theoretisch onderwijs in mediageschiedenis, fotografie theorie, kunstheorie, kunstgeschiedenis en mediatheorie. Ook is het Studium Generale een vast onderdeel van het theorieonderwijs van Fotografie. Het Studium Generale biedt een algemeen historisch kader handelend over actuele thema's in de hedendaagse internationale kunstwereld. Het Studium Generale trekt prominente sprekers uit binnen en buitenland aan om lezingen te geven. Voor meer informatie zie Studium Generale
Studenten 1e jaar
Studenten 2e jaar
Studenten 3e jaar