nl

Eight Cubic Meters

De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam is sinds september 2013 de curator van de Amsterdamse Kijkkasten, al geopend sinds eind jaren 80. Acht keer per jaar zal een nieuwe tentoonstelling te zien zijn, met kunst en design van studenten of alumni. De galerie geeft de academie de mogelijkheid om regelmatig in de Amsterdamse openbare ruimte, op een drukbezochte plek, het publiek een impressie te geven van het werk van studenten en alumni. Regelmatig zal worden aangesloten bij andere projecten, zoals de jaarlijkse eindexamenexpositie, Studium Generale en andere tentoonstellingen in de stad.

Openingstijden

Altijd open (!)

Locatie

Sint Nicolaasstraat, Amsterdam (om de hoek van HEMA Nieuwendijk)

Eight cubic meters by Basicyear

- 19 januari 2017

MATERIAL DIALOGUES

Een project van het vak ontwerp van alle zeven groepen van het Basisjaar.

Het Basisjaar is het eerste jaar van de vierjarige bacheloropleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. Op de Gerrit Rietveld Academie doorlopen alle studenten het Basisjaar voor ze aan een specialisatie beginnen. Een van de kernvakken van het Basisjaar programma is ontwerpen. De studenten werken met opdrachten. Voor het Eight Cubic Meters project werd de studenten gevraagd de vitrines letterlijk te vullen met materiaal dat als een zijspoor van de lopende opdracht werd gegenereerd. Zeven groepen, zeven lopende opdrachten met als resultaat zeven verschillende vitrines, gevuld door honderdzesenveertig individuen.

Eight cubic meters by Ceramics

2 november - 10 december 2016

De Gerrit Rietveld Academie doet het zelf: een eigen gebouw bouwen.
Studenten werden uitgenodigd om betrokken te zijn bij het creatieve proces. Studenten van de afdeling Keramiek maakten ontwerpvoorstellen voor 3-dimensionele wandtegels in het trappenhuis.

De ontwerpen van Ildikó Horváth, Katri Paunu, Ziynet Hidiroglu en Caro de Jonge zijn te zien in Eight Cubic Meters.

Caro de Jonge's ontwerp is gekozen door de jury en zal worden gerealiseerd in 2017.

Foto's door Alice Trimouille

Eight cubic meters by Jungmin Lee

September 16 – October 22 2016

'People nowadays are much more likely to leave their scenery when they feel attracted to a different one. A change of scenery impacts individuals in numerous ways. Jungmin Lee reconstructed the attitude of cultural assimilation in his own view while using methods of superimposing images, such as tulips and the coniferous greenery abundant in Dutch gardens.'

Foto's door Alice Trimouille

Eight Cubic Meters by TXT (Textile)

27 januari - 9 mei

BODY MINUS GARMENT EQUALS

De TXT afdeling presenteert met trots een selectie beelden, teksten en weefsels naar aanleiding van een collectief onderzoek naar het lichaam, kleding, gedrag en identiteit.

Eight Cubic Meters by TXT (Textile) Fotografie Roosje Verschoor

Eight Cubic Meters by Hugo Rocci

15 oktober - 11 januari

In Eight Cubic Meters ben je voor even in het decor van de eindexamenfilm van Hugo Rocci, Souvents sur les dents.

Een restaurant in de vorm van een ijsbeer is de hoofdpersoon in Souvents sur les dents. De acteurs trekken door Rocci’s geschilderde omgeving en zoeken hun weg naar en in de ijsbeer. Taal en humor vormen een woud waar de acteurs en daarmee de kijkers zich in verliezen.

Eight Cubic Meters by Hugo Rocci

Voor de gehele film Souvents sur les dents zie RietveldTV.

Eight Cubic Meters by Julia Vrager

10 juli- 7 oktober

Finissage 7 oktober, 17.00 uur

Julia Vrager is een verse alumnus van de Rietveld Academie. Ze studeerde aan de afdeling inter-architecture. Vrager is uitgenodigd door Eight Cubic Meters om een tentoonstelling te maken op basis van Slimtarra’s behang project. Slimtarra is behang gemaakt door kunstenaars, gebaseerd op een patroon gestencild op A3-papier.

De huidige tentoonstelling is een ontmoeting van haar eindexamen werk en het gestencilde patroon.

Voor meer informatie over Slimtarra zie: www.extrapool.nl

Eight Cubic Meters by Julia Vrager

Eight Cubic Meters by Vincent Knopper

13 mei - 24 juni 2015

triple-shouldered through tenon
through tenon with diagonal “foxtail” wedge
tusk tenon reinforced with embedded perpendicular key
double-shouldered blind dovetail tenon with two-sided miter
double-shouldered stub tenon with additional sloped shoulder
angled housed half -dovetail cross-lap
oblique tabled corner lap
rabbeted corner with offset dowels

Houtverbindingen: de representatie van een mechanisme dat ondubbelzinnig functioneert is in deze tentoonstelling het ogenschijnlijke onzichtbare.

Vincent Knopper onderzoekt hoe dingen samen komen, hoe ze in elkaar haken. Hoe verschillende materialen op elkaar reageren. Hoe de perfecte kopie van de kopie ontstaat.

Het maken is het denken

Vincent Knopper studeert op 18 juni af aan het Sandberg Instituut, de Master opleiding van de Gerrit Rietveld Academie.

Zie ook: sandberg.nl
Voor meer werk van Vincent Knopper zie vaknopper.nl
Eight Cubic Meters by Vincent Knopper

DesignLab by Rietveld Uncut

18 maart – 12 mei 2015

Rietveld Uncut presenteert DesignLAB

Rietveld Uncut is een jaarlijkse gezamenlijke presentatie door studenten van de Gerrit Rietveld Academie. Op de Rietveld Academie is het maakproces, van concept tot werk, een belangrijk element van de studie. Dit proces blijft vaak verborgen voor de buitenwereld; Rietveld Uncut wil dit unieke, dynamische en experimentele onderdeel van de academie aan het licht brengen en toont dit proces aan het publiek. De tentoonstelling was te bezoeken van 18 – 22 maart in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond tijdens het conferentiefestival Looking at ART through the lens of THEATRE.

DesignLAB-studenten presenteren hun project tijdens Uncut: sculpturen, installaties en performances van individuele studenten worden als één installatie gepresenteerd. In de weken voorafgaand aan Uncut strijd DesignLAB met de andere afdelingen om de ‘beste’ plek tijdens Uncut. DesignLAB nodigt de spectator uit om te luisteren, voelen, kijken en hun eindeloze verbeelding te gebruiken om naar de wereld in een kleinere vorm te kijken.

Rietveld Uncut was te zien van 18 maart – 22 maart tijdens ARE YOU ALIVE OR NOT, Looking at ART through the lens of THEATRE in de Brakke Grond.

DesignLAB for Rietveld Uncut is gemaakt door

LAB1

Pénélope Hémon, Joe Crestinu, Bella Randel, Arthur Guileminot, Siyou Chen, Alice Heron

LAB2

Maria Arnardottir, Matilda Beckman, Anouk Buntsma, Max Daalhuizen, Kjersti Alm Eriksen, Anton Karlsson, Yoojin Lee, Arthur Maduro, Kyefa Park, Sjoerd Schunselaar, Eva Verheul, Sophie Wartenbergh, Jens Toni Willumsen, Nicolas Chuard, Kristine Bech Sorensen


Eight Cubic Meters by Rietveld Uncut

Eight Cubic Meters by TxT (Textile)

Wednesday January 14 (4PM) - March 15 (4PM)

Eight Cubic Meters presents: Maria Naidich (student of the TxT department)

‘Over 5.000 people are kidnapped in Mexico every year. On 26 September 2014, police kidnapped and murdered 43 students of the Rural college San Isidro Burgos in Guerrero, Mexico. We are living with an alarming devaluation of life with big amounts of deaths and violence, as a result of a corrupted government. As a student, as a Mexican, as a human being I feel responsible to protest and spread the information, which is controlled by media, about what is really happening in my country and give support to the people who are living in this situation back in Mexico.

I made a video performance at the academy with international students from Island, Turkey, Sweden, Russia, Bosnia, Japan, Tunisia, China, the Netherlands and 15 other countries. In the video, each person named out loud the country they are from and the word “present” in their own language. We are aware and we are present.

During the performance, we all wore t-shirts with a face of one of the 43 students, each portrait drawn by the student wearing the t-shirt. In this process, students created a connection with an other student they never met and they never will.’

Eight Cubic Meters by Fotografie

15 september - 6 november

Tweedejaars studenten presenteren werk dat gebaseerd is op een workshop die zij volgden met kunstenares Eva-Fiore Kovakovsky. Hierbij staat de complexe relatie tussen kunst en de representatie van natuur centraal. Na een bezoek aan de rijke bibliotheek van Artis, hebben de studenten het motto van de dierentuin 'Natura Artis Magistra' verder onderzocht.

Eight Cubic Meters by VAV (audiovisual)

finnissage: 10 september 2014, 16.00 uur.

Isa Oxenaar, student VAV (audiovisueel) ontwierp het behang Red Dust voor de zomertentoonstelling in Eight Cubic Meters. De zomertentoonstelling is een samenwerking met Extrapool.

Extrapool produceert (en verkoopt) kunstbehang ontworpen door kunstenaars uit de hele wereld.

Het behang is gestencild in de print werkplaats Knust in Nijmegen. Voor bestellingen en meer informatie zie www.extrapool.nl.

Bekijk het behang in het echt in de Sint Nicolaasstraat, Amsterdam

Eight Cubic Meters by Graphic Design

And the rest is…

– rethinking the history of graphic design

Een presentatie van het tweede vakjaar van grafisch ontwerp bij Eight Cubic Meters.

12 – 15 June

opening 12 juni om h19.00

sint nicolaasstraat

bekijk ook: history.rietveldacademie.nl

Eight Cubic Meters by Fine Arts

21 mei - 10 juni 2014

Opening 21 mei 17h

Iets met eten, stenen en mensen

‘Ze sterven, zei ik dan, achter glas, zonder lucht. Ik zag vitrines als doodskisten. Mijn spullen moesten eruit, om hun kans te kunnen wagen: weg van die beschermende, plechtstatige uitstalkast – bevrijd. Maar de vitrine is er juist om open te maken. Die openzwaaiende glazen deur en dat moment van kijken, kiezen en je hand erin steken om iets te pakken, is een moment van verleiding; elektrisch geladen ontmoeting tussen hand en voorwerp.’

-Edmund de Waal De Haas met de Amberkleurige Ogen

Rachel Sellem (eindexamen student beeldende kunst) is een dingenmaker. In een doorlopend kleur-, vorm- en materiaalonderzoek maakt zij objecten die een verzameling vormen zonder duidelijk begin of eind. Het ene ding komt voort uit het andere en zo ontstaan er objecten die met van alles te maken hebben: met elkaar, met eten, met stenen, met mensen, met textuur en met het lichaam.

Terwijl zij zoekt naar een structuur voor de verzameling gebruikt zij woorden om categorieën te maken en om te laten zien waar de afkomst en mogelijkheden van het object liggen. Zo ontstaat er een opsomming van dingen die zijn ontstaan vanuit haar handen en het materiaal dat erin lag, niet vanuit een idee.


Eight Cubic Meters by Fine Arts

Eight cubic meters by Mariken Wessels

27 maart - 10 mei 2014

Keepsake

15 lichtbakken als een zee van bloemen

Het beantwoorden van elke daad van geweld en onrecht met een zee van bloemen, knuffels en waxinelichtjes is een opkomende maatschappelijke tendens.

Het leggen van bloemen en knuffels op plaatsen van geweld en onrecht is verworden tot een volksritueel, een nieuwe ‘traditie’ van de collectieve uiting van verdriet. Deze tijdelijke monumenten in de openbare ruimte staan symbool voor een gevoel tussen onmacht en acceptatie. Onmacht omdat wij ons anders geen raad weten met een ingrijpende gebeurtenis; acceptatie omdat wij bloemen neerleggen in plaats van in opstand te komen tegen geweld en onrecht.

Mariken Wessels studeerde in 2008 af aan de Gerrit Rietveld Academie, ze publiceerde diverse boeken, heeft internationale tentoonstellingen gehad en haar werkt maakt deel uit van meerdere kunstcollecties. Keepsake is onderdeel van het 2014/2015 thema Our Memory, My Identity van Castrum Peregrini.

Eight Cubic Meters by Beeld en Taal

Reizen zonder verplaatsen

Layla van der Oord, student Beeld en Taal, maakte tekeningen over de reis die plaats vindt tijdens de slaap, wanneer het lichaam een onopgemerkte choreografie uitvoert. We respecteren de behoefte, kleden ons voor dat moment, sluiten de gordijnen, zetten de wekker en sluiten onze ogen. Wat blijft er van ons tijdens onze slaap? Wat is ons lijf van plan in zijn eentje?

Eight Cubic Meters by Fashion

Open van 23 januari t/m 3 maart 2014

RNPRF Marianna Ladreyt kreeg de vraag een regenpak te ontwikkelen. Laydreyt koos ervoor om tegengestelde functionaliteiten te in te zetten, zoals een badpak handdoek. Tijdens haar onderzoek werd het duidelijk dat ze een onscherpe u-bocht moest maken. Tijdens deze geaquarelleerde u-bocht dwaalde Ladrayt op de markt en liep tegen materiaal voor duikpakken aan. Ze besloot een regenpak te ontwerpen voor natte mensen.


Eight Cubic Meters by Fashion

Eight Cubic Meters by DOGtime

De vitrines van Eight Cubic Meters aan de St. Nicolaasstraat worden, gevuld met een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte DOGtime krant. In deze op groot formaat gezeefdrukte krant komen de DOGtime docenten van het eerste uur:

Manel Esparbé i Gasca, Alena Hudcovicová, Saša Karalić, Bas Medik, Katinka Neyen, Jonas Ohlsson, Serge Onnen, Tom Thijsse, Willem van Weelden, Rombout Willems en Ken Zeph

Daarin wordt werk van hen als kunstenaar of docent getoond.

Dit project staat in het kader van het tienjarig jubileum van DOGtime, de bachelor deeltijd opleiding van de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

De DOGtime krant is gecureerd en geredigeerd door Frans Oosterhof in opdracht van Manel Esparbé i Gasca.

Eight Cubic Meters by DOGtime was open van 15 november t/m 13 januari 2014.


Eight Cubic Meters by DOGtime

Eight Cubic Meters by Adri Vlasblom

Tijdens Elle Inside Design Amsterdam 2013 werd de nieuwe galerie van 8 m³ van de Gerrit Rietveld Academie voor het eerst geopend. Er was werk te zien van vijf kunstenaars die afgelopen zomer afstudeerden aan de Gerrit Rietveld Academie. Adri Vlasblom, hoofdredacteur van ELLE Decoration, maakte een selectie uit alle 180 eindexamenkandidaten. De vijf deelnemers waren: Eline Willemarck en Dovile Bernadisiute van de afdeling Sieraad, Lonneke de Groot en Roselien Beerten van de afdeling Fotografie en Mariko Okazaki van Grafisch Ontwerp.

Eight Cubic Meters by Adri Vlasblom was open van 29 september t/m 31 oktober.


Eight Cubic Meters by Adri Vlasblom

Eight Cubic Meters by Basicyear
Lees meer

Eight Cubic Meters door Keramiek: TILES & TILING
Lees meer

Eight Cubic Meters door Grafisch Ontwerpen
Lees meer

Eight Cubic Meters by Hugo Rocci
Lees meer

Finissage eight cubic meters by Julia Vrager
Lees meer

Eight Cubic Meters by Julia Vrager
Lees meer

8 Cubic Meters by Vincent Knopper
Lees meer

Eight Cubic Meters door Fotografie
Lees meer

Opening Eight Cubic Meters by Fine Arts
Lees meer

Eight cubic meters by Mariken Wessels
Lees meer

8 Cubic Meters by Fashion
Lees meer

eight cubic meters by Adri Vlasblom
Lees meer

finnissage Eight Cubic Meters by VAV (audiovisual)
Lees meer

Eight Cubic Meters by Graphic Design
Lees meer

Eight Cubic Meters by DOGtime
Lees meer