nl

Gebouwen

De Gerrit Rietveld Academie beschikt over twee gebouwen: het hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld, en de nieuwbouw uit 2003, vormgegeven door architectenbureau Benthem Crouwel Architects

Het Rietveld Gebouw

Het hoofdgebouw, een ontwerp van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld, werd ontworpen tussen 1950 en 1963 en kwam gereed in 1966. Het is het grootste gebouw dat Gerrit Rietveld heeft verwezenlijkt. Tussen opdracht en oplevering zat een lange periode van voorbereiding waarin Rietvelds ontwerpen een belangrijke ontwikkeling doormaakten. Gerrit Rietveld heeft de oplevering van het gebouw niet meer kunnen meemaken, hij overleed tijdens de bouw ervan. In 1967 betrok de academie het gebouw. Toen in 1968 de school onderdeel werd van het Hoger Beroepsonderwijs en de status kreeg van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, werd als eerbetoon aan Rietveld de naam veranderd in Gerrit Rietveld Academie. In 2004 is het gebouw grotendeels gerenoveerd.

Het Benthem Crouwel gebouw

De nieuwbouw is in 2003 gebouwd door Benthem Crouwel Architects ter uitbreiding van de Rietveld Academie. In dit gebouw bevinden zich aan de noordzijde atelierruimten en aan de zuidgevel kantoorruimten. De gevelbekleding van de zuid- en oost gevel bestaat uit zo'n 16.000 gegoten glazen elementen. In het gebouw zijn de afdelingen Beeldende Kunst, Audiovisueel en de masteropleidingen van het Sandberg Instituut ondergebracht. Op de begane grond is de bibliotheek, Buro Rietveld en een kleine expositieruimte gehuisvest.

Naast de twee vaste gebouwen gebruikt de academie regelmatig tijdelijk ruimtes elders.