nl

Grafisch Ontwerpen

Het doel van de opleiding Grafisch Ontwerpen is het ontwikkelen van inzicht in de rol, taak en mogelijkheden van ontwerpen, gericht op de (onafhankelijke) praktijk. Studenten in deze afdeling leren informatie binnen de huidige sociaal-culturele context te organiseren en vorm te geven, op basis van kennis van de ontwerpgeschiedenis, en met speciale aandacht voor de rol van conceptueel en redactioneel ontwerpen.

Binnen de opleiding Grafisch Ontwerpen leer je een vraag- of probleemstelling aan te pakken en te analyseren, en leer je hoe je een eigen houding kunt aannemen ten opzichte van deze vraag- of probleemstelling. Ook leer je bij onze opleiding om inhoud kritisch te benaderen en verantwoordelijkheid te nemen voor gekozen uitgangspunten. Tegelijkertijd leer je hoe je ideeën vertaalt naar vorm. Het ontwikkelen van een persoonlijke, autonome en nieuwsgierige benadering van de praktijk van het ontwerpen is een essentieel onderdeel van de opleiding. Wanneer je je persoonlijke voorkeuren beter begrijpt en er door middel van kritische reflectie meer aandacht aan besteedt, kun je beelden en tekst bewust en effectief gaan gebruiken. Je hebt in onze afdeling uitgebreide mogelijkheden om nieuwe technieken te leren. Ook heb je toegang tot een breed scala aan relevante en recente mediabronnen. De afdeling stimuleert discussie en schept hiertoe de voorwaarden door relevante theorieën uit de geesteswetenschappen te onderwijzen (zoals kunst, media, filosofie en semiotiek).

Tegen het eind van de opleiding is het de bedoeling dat de ontwerpstudenten leren om bij te dragen aan de ontwikkeling van het vakgebied, bereid zijn om discussies aan te gaan door middel van hun werk, dat ze leren om onderzoekend en reflecterend te zijn ten aanzien van media en dat ze zich kunnen uitdrukken in een eigen specifieke ontwerptaal.

Onderwijsaanbod

Door alle jaren heen worden vier vakken aangeboden, aangevuld met workshops en lessen in techniek. Deze vier vakken zijn Ontwerpen, Beeld, Typografie en Theorie. Docenten formuleren korte of langlopende projecten binnen een vak en stellen aan de hand van deze projecten studiemateriaal samen. De vakken worden als volgt verder ingevuld: Ontwerpen – grafisch ontwerpen, redactioneel ontwerpen, interactief ontwerpen; Beeld – fotografie, video en film, tekenen; Typografie – typografisch ontwerpen, letterontwerpen; Theorie – ontwerpgeschiedenis, mediatheorie, schrijven. Parallel met deze vakken wordt ook techniek onderwezen, onder andere digitale technieken, offsetdruk, zeefdruk, boekbinden, boekdruk, lasersnijden en plotdruk. De inhoud van deze vakken is in elk jaar van de opleiding verschillend. Bovendien is de gedetailleerde invulling van het vak afhankelijk van de docent, die les geeft vanuit zijn of haar eigen visie, praktijk en interesses. Alle docenten van de afdeling zijn actief als ontwerper, kunstenaar, curator of theoreticus.

Opbouw van de studie

Eerste vakjaar

Het eerste jaar is vooral een introductie op het vakgebied. De kennismaking met diverse media staat centraal.

Tweede vakjaar

In het tweede vakjaar worden deze vakken en media verder uitgediept.

Derde vakjaar

Het derde vakjaar staat grotendeels in het teken van het eindexamen en toegepaste opdrachten, te beginnen met een residency van zes weken buiten Amsterdam. Voor het eindexamen bepalen studenten zelf de richting van hun studie, hetgeen resulteert in een thesis en eigen projecten. Toegepaste opdrachten zijn ‘echte’ opdrachten, waarin grafisch ontwerp wordt gemaakt voor zowel interne als externe schoolprojecten. De eindexamenexpositie wordt elk jaar juni gehouden en is toegankelijk voor publiek.

Toegepaste opdrachten

De afdeling Grafisch Ontwerpen is actief betrokken bij een aantal projecten voor de hele Academie, zoals de Open Dag, Rietveld UnCut, Studium Generale, de modeshow en de jaarlijkse tentoonstelling in de Oude Kerk. Bij deze projecten is grafisch ontwerp nodig voor de communicatie. Deze projecten worden toegewezen aan een individuele student of aan een klein groepje. De studenten werken in nauw overleg met de opdrachtgever en onder leiding van docenten van de afdeling.

Workshops en gastcolleges

Elke klas heeft per semester twee workshops van één week, gegeven door een gastdocent. Ook zijn er in elk semester een aantal gastcolleges, die toegankelijk zijn voor alle studenten. De gastdocenten komen vooral, maar niet uitsluitend, uit de ontwerp- en kunstwereld.

Open Day 2017
Lees meer

"Starting from a literal assoc…

Wendy36: Rietveld in Berlin
Lees meer

Hope Zines +4 beelden
2016-12-08 13:03:49

Rietveld Berlin 2016 +1 beelden
2016-10-03 10:00:12

Nothing But Clouds +4 beelden
2016-07-17 13:13:13

Karoline Swiezynski – Grafisch Ontwerpen 2011
Dutch coastline / Nederlandse …

Olya Troitskaya – Grafisch Ontwerpen 2013

Jiwon Yoon – Grafisch Ontwerpen 2015

Martin Huger – Grafisch Ontwerpen 2013

Mariko Kuwahara – Grafisch Ontwerpen 2011

Studenten 1ste jaar

Aleksandra Kwiatkowska
Alex Breze
Alma Kim
Belén Pérez Campos
Benedikte Hindstedgaard
Camilla Kövecses
Carl Herner
Cleo Teh Su Wen
Dorian Chouteau
Etienne Clerc
Ewa Perlinska
Geke Zaal
Jeanne Viviès
Jinhye Lee
Klara Graah
Lejla Verheus
Lou Lasvenes
Loup Lopez
Nathalie Sørensen
Pablo Bardinet Fernández
Philip Ullman
Phillip Koll
Rejane Salzmann
Salom
Sissel M
Stepan Lipatov
Thibault Froissant
Vincent Ludwig
Xanthi Partsakoulaki

Studenten 2de jaar

Alice Trimouille
Beatriz Filipe Conefrey
Claes Storm
Clara Pasteau
Deima Jasiuleviciute
Elina Birkehag
Eliott Déchamboux
Gezim Muharemi
Han Yu
Jan Janssenswillen
Kaspar Sellin
Kimberley Cosmilla
Line S
Marcel Mrejen
Mikk Jögi
Orin Bristow
Paul Girardeau
Róbert Finkei
Ruby van Vugt
Stefán Stefánsson
Wooseok Jang
Yun Hee Chae
Zuzana Kostelanská

Studenten 3de jaar

Alice Dhinaut
Barbara Bártková
Bernadeta Rimutyte
Brent Dahl
Carina Thornval
Christophe Synak
Cyril Pitet
Dirk de Gram
Elisabeth Rafstedt
Fallon Does
Inna Kochkina
Jan van der Kleijn
Leonie Hennicke
Melisa Zaimovic
Nikos Stephou
Rodrigo Vasquez Callo
Sophie Rentien
Steinarr Ingólfsson
Vera Rijks
Victoria Langmann
Zgjim Elshani